csonkablog

Ó, HOGY AZ A….!!!

Césonka egy konyhai analfabéta. Tudtad?

Mégis könnyebb kimondani így, mintha egyes szám első személyben ostoroznám magam!

Könnyűnek tűnt a lecke. Karalábéfőzelék! A francba, arról nem volt szó, hogy az aprítás során a mosogatótól a tűzhelyig repkednek a karalábédarabkák! Hol van az leírva, hogy hogyan kell egy karalábét ügyesen feldarabolni? Az ilyen hülyének, mint én, tessék a szájába rágni! Na és a hagymapucolás? Gondosan beszereztem előre az eldobható gumikesztyűket, gondolván a lemoshatatlan hagymaszagra. Belevágtam a kis hagymaaprítómba a nagyobb darabokat, aztán mikor onnan kibányáztam a már feldaraboltat, természetesen dőlni kezdett a könny a szememből, ami nem csoda, mert egyébként is siralmas volt, amit műveltem..:) Na de azt meg elfelejtettem, hogy szemüveg is van rajtam, és az ingem szárával próbálva a szememet megközelíteni, a szemüveget jól belesodortam a szemetesbe, ahol a karalábéhéjat gyűjtöttem. Sebaj, végül beleszenvedtem az egészet a lábosba, na de a végén meg ugye jön a rántás. Tejföl, liszt, és visszamerni egy kis levet. Na de az arányok..? Persze, hogy utána kellett pótolnom egy kis lisztet, az meg jól becsomósodott majdnem, erre hevesen próbáltam elkeverni, aminek következtében az ingemről is láthatja bárki, mi volt a mai vacsorám. Na és akkor még nem beszéltünk az ízesítésről, Só, cukor. Igen? Mennyi? Ha még egyszer azt olvasom egy szakácskönyvben, hogy „érzéssel”, beleaprítom a papírt is a kajámba. Anno füstölögtem ezen kiváló kolleganőmnek Hegyi Barbarának is, épp amikor írta az azóta megjelent isteni szakácskönyvét, és azt mondta, ennek hatására pontos mennyiségeket közöl a könyvben. Kontrolláltam, igaz . Bár a 10 perces szilvás gombóc mindegyike szétfőtt nekem még nyáron, amit az Ő receptje alapján csináltam, de erről legkevésbé Ő tehet. Na vissza a karalábéfőzelékemhez. Végül nem is lett olyan rossz, és nagy fantáziával egy kis bacont sütöttem mellé. Attól meg kifüstölődtem a konyhából. És még megkérdezi valaki, hogy miért nem főzök? Lássuk be, bár megnyertem egy vacsoracsatát, ahol puskából véletlenül sikerült valamit kotyvasztani, de egyébként nincs nagy érzékem a főzéshez. Meg kedvem sem.Macera, sok a kosz. Azt hiszem, alapos csalódást keltenék Bennetek, ha hallanátok engem ilyenkor. Úgy káromkodom, mint egy kocsis. Remélem legalább a 25.i karácsonyi ebéd előkészületeinél tudom türtőztetni magam, mégis csak karácsony, ugyebár. Na de ott meg tutira megyek, a nővérem hozza a töltött káposztát, azt csak melegítem, az menni fog, és aztán jön a produkcióóóóó, az én stíriai metéltem. Ez már 20 éves tapasztalat az életemben, igaz mostanában csak a család eszi egy évben egyszer, de ne akarjanak telhetetlenek lenni!:)

Lassan annyi élményem összegyűlik, hogy írhatnék egy antiszakácskönyvet. Hogyan ne csináljuk?:-) Ma úgyis könyvírási lázban égnek a celebek. Huszonéves emberek könyveket készülnek írni az életükről. Annyi dolog már az én konyhámban is történt ennyi idő alatt, mint ami,könyvhöz méltóan emlékezetes az Ő életükben, vagy nem..?

Drágáim, jelzőket nem aggatnék a karácsonyra, mert már az is modoros, ahogy „békés” vagy „áldott” ünnepeket szoktunk kívánni. Egyszerűen csak azt szeretném, ha mindannyiotok érezné és átélné a szeretetet és nem csak ezen a 3 napon, hanem egész évben, mert az egésznek csak akkor van értelme!

Césonka szeret Benneteket!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Zsóka says:

    Drága Bandi, mintha csak én magam írtam volna!!! Pontosan ugyanígy tudok bénázni a konyhában. Azt hittem, a karalábéfőzeléket nem lehet elrontani, nekem azt is sikerült. Viszont érdekes módon nekem is van 1 valami, (mint Neked a stíriai,) amit nagyon finoman tudok elkészíteni, a barátaim imádják. Ez pedig a borsóleves hartai kolbásszal. Na, ezt tényleg nem lehet elrontani. Viszont a stíriait imádom, úgyhogy nyitom majd az ablakot, küld fény post! 🙂
    Antiszakácskönyv, ez jó… Puszillak, további sikeres készülődést!

  2. Éva Siti says:

    Drága Bandi! Most elképzeltelek a konyhában…:))) Ahogy vágtad a karalábét,a hagyma produkciót,a szemüveged landolását…:D Egyszóval,a cirkuszban is felléphetnél,mint CéSonka Bohócocska ilyen produkcióval,biztos sok embert meg tudnál nevettetni…:) Na,de félre téve a viccet,nem lehet mindenki konyhaművész. Amióta nekem is porcelán élű késem van,gyerekjáték a nyersanyagok felvágása. Szóval,nagyon sokat számít a penge éles kés…Azt,hogy miből mennyit kell tenni,az csak gyakorlás és tapasztalat kérdése. Szerintem…:) Nálunk is tart az ünnepi készülődés a gyerekekkel,a töltött káposzta nálunk sem fog elmaradni,mivel a család egyik kedvence…:) Csak annyit tudok még ehhez hozzá fűzni,hogy a készülődési stresszes időn kívül Áldott Békés Karácsonyod legyen a Családoddal Együtt!!! Sok puszim


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább a NLC. oldalra!